Avrupa turu satın alırken dikkat edilmesi gereken birkaç ufak nokta var. Zira yıllık izninizi hayal kırıklığına dönüşen bir seyahat ile tamamlamak istemezsiniz. Öncelikle, bir Avrupa turu satın alırken dikkat edilmesi gereken ilk şey, yola çıkmaya karar verdiğiniz şirketin TÜRSAB'a üye olup olmadığı. 1618 sayılı yasa gereği içinde ulaştırma, konaklama, rehberlik hizmetlerinden biri veya birkaçı bulunan spor, toplantı, eğlence gibi her türlü organizasyonu kapsayan faaliyetleri ancak TÜRSAB üyesi seyahat acenteleri yapabiliyor. Satın almayı düşündüğünüz turun TÜRSAB üyesi olup olmadığını www.tursab.org.tr linkinden kontrol edebilirsiniz. Avrupa Turu satın alırken nelere dikkat etmeli diye düşünüyorsanız, bu yazıyı dikkatlice okuyun.
Her şeyden önce Avrupa turu satın alırken yaptığınız tur sözleşmesinin yazılı olarak yapılması bir zorunluluk. Bunun bir nüshasının da sizde bulunması gerekiyor. Doğru bir sözleşmede sözleşme taraflarının, isim, unvan, açık adres, telefon ve varsa diğer erişim bilgilerinin yanı sıra, hareket, dönüş tarihi ve saatleri ile kesintiler dahil seyahatin süresi açıkça belirtilmesi gerekiyor.
Gezi sırasındaki duraklama yerleri ve nakil bağlantıları dahil seyahatin güzergahı, ulaşım araçlarının cinsi, konaklama yeri ve sınıfı, bunların süreleri, yemek öğün sayısı, varsa rehber ve ücreti ile aldığınız hizmete dahil diğer hizmetlere ilişkin bilgileri dikkatle kontrol edin. Bunlarla ilgili bir sıkıntı yoksa, gezilecek, görülecek yerler, müzeler, ören yerlerini içeren ayrıntılı tur programını isteyin. Gezi ücretine dahil olan ve dahil olmayan hizmetlerin tek tek belirtilip belirtilmediğine kaç tane ekstra tur olduğuna ve bunlara katılım zorunluluğuna özellikle dikkat edin.
Gezi programı ile ilgili sormanız gereken sorular:
Turun hangi kentten başlayıp hangi kentte sona ereceği belirtilmiş mi?
Ülke/şehir/gezilecek yerler hakkında bilgi ve doküman veriliyor mu?
Seyahat programında kaç tane ekstra tur var? Bu ekstra turların ücreti ne kadar? Bu turlara katılım zorunlu mu? (Gezi ücretine dahil olmayan hizmetler için ne kadar ödemeniz gerektiğini gezi ücretine ekleyerek bu gezi için ödeyeceğiniz toplam tutarı hesaplayın.) Katılım zorunlu değilse rehber nasıl vakit geçireceğinize dair bilgi verecek mi?
Seyahat süresince sizin için gerekli giysi ve malzeme listesi programda belirtilmiş mi?
Seyahat programında yazılan tüm yerlerin gezilmesi için yeterli zaman ayrılmış mı? (Öğle ve akşam yemeklerini zamanında ve ideal sürede yiyebilecek misiniz?)
Tur satın alırken yapılması gerekenlerden ulaşım kalemi en önemli noktalar arasında. Hareket ve dönüş tarihleri/saatleri dışında ulaşım hizmetinin uçakla verildiği hallerde uçuşunuzun tarifeli seferle mi yoksa charter sefer olarak da anılan tarifesiz seferle mi yapılacağına ve hangi havayolu şirketiyle yapılacağı çok önemli. Zira tarifesiz uçuş içeren paket turlarda hareket ve dönüş saatleri/tarihleri sıklıkla değişiyor ya da değiştiriliyor. Bu durumda ise seyahat acenteleri tarifesiz uçuş olduğu gerekçesiyle sorumluluktan kaçınıyor.
Ulaşım ile ilgili sormanız gereken sorular:
Havalimanına/limana/tren istasyonuna gidiş-dönüş transfer hizmeti var mı?
Hangi ulaşım aracıyla seyahate çıkacağınız belirtilmiş mi? (Otobüs, midibüs, minibüs, tren, uçak, gemi vs.)
Hangi havayolu, hangi otobüs veya hangi gemi ile seyahat edeceğiniz programda belirtilmiş mi?
Vardığınız şehir veya ülke içerisindeki ulaşımın hangi tür araçlarla sağlanacağı belirtilmiş mi?
Tur programında birden fazla ulaşım aracı kullanılacaksa (Örneğin uçak, gemi ve otobüs gibi 3’ü 1 arada ulaşım.) nerede/ne zaman/ne amaçla gerçekleştirileceği tek tek belirtilmiş mi?
Avrupa turu satın alırken otelin kaç yıldızlı olduğunu, banyo/wc gibi bölümlerin odada yer alıp almadığını, odada bulunan klima, TV, kasa, mini-bar gibi detayların bulunup bulunmadığını öğrenin. Özellikle Avrupa’daki konaklama tesisleri Türkiye'dekilere göre hayli eski ve bakımsız olduğundan acentenin size belirtmiş olduğu yıldız sayısı ya da teknik özellikler sizi yanıltmasın. Diğer yandan Avrupa turu sırasında, konaklayacağınız otelin, havalimanı veya şehrin dışında yer alan ucuz otellerden olup olmadığını sormayı ihmal etmeyin. Zira şehir merkezindeki otellerde konaklama tercih edin.
Konaklama ile ilgili sormanız gereken sorular:
Seyahat boyunca konaklama yapılacak otellerin adları, yıldızları, konumları (veya özellikleri belirtilmiş mi? (Yarım pansiyon, tam pansiyon, oda kahvaltı mı? Oteller şehir merkezinde mi, şehir dışında mı?)
Aynı bölge için ilan edilen iki tur arasındaki (Konaklama, gezilecek yerler, ekstra rotalar) farkı tespit edin.
Uzun seyahat süreleri söz konusu olduğunda, konaklama yeterli süreyi kapsıyor mu? (Özellikle otobüsle Avrupa turlarında, üst üste 2 veya 3 gün otel konaklaması olmaksızın gece otobüs yolculuğu yapılıp yapılmadığını mutlaka sorun.)
Türkiye’ye dönme yolculuğu sırasında, bir önceki gece konaklama var mı? Ülkeye dinlenmiş dönebilecek misiniz? (Son gece dahi konaklama olup olmadığını mutlaka öğrenin.)
Tek kişilik/çift kişilik oda vs. gibi konaklama farkı belirtilmiş mi?
Özellikle sözleşmede belirtilen konaklama tesisi hakkında dikkat etmeniz gereken bir diğer detay da şehir merkezi, şehir içi ve şehir dışı otel ayrımı. Seyahat acenteleri tarafından seyahatin satışı sırasında tüketicilere genellikle konaklama tesisinin ismi verilmez ya da birkaç alternatif isim sunularak bu tesislerden birinde konaklama sağlanacağı beyan edilir.
Şehir Merkezi Oteli: Şehrin tarihi ve kültürel alanlarına, resmi makamlarına ve alışveriş yapılabilecek merkezlerine yürüyüş mesafesinde yer alırlar.
Şehir İçi Oteli: Şehrin tarihi ve kültürel alanlarına, resmi makamlarına ve alışveriş yapılabilecek merkezlerine birkaç metro yada otobüs durağı mesafesinde ve genellikle şehir merkezine 5 km’ye kadar uzaklıkta yer alırlar.
Şehir Dışı Oteli: Şehrin tarihi ve kültürel alanlarına, resmi makamlarına ve alışveriş yapılabilecek merkezlerine sık olmayan toplu ulaşım araçlarıyla yada özel transfer araçlarıyla ulaşılabilen ve genellikle şehir merkezine 5-30 km uzaklıkta yer alırlar.
Paket Avrupa turunun Euro ve/veya Türk Lirası olarak vergiler dahil fiyatı ve ödeme şekli, peşinat tutarı, ödeme planı ve ödenecek olan bedelin ne şekilde ödeneceğine dair hususlar sözleşmede açıkça belirlenmiş olmalı. Burada öne çıkan husus seyahat bedelinin mutlak surette her şeyin dahil olduğu bedelle belirlenmiş olması. Konaklama içeren veya 24 saati aşan seyahatlerde seyahat sigortası da bedele dahil edilmiş olarak düzenlenmek zorunda. Acenteden mutlaka seyahat sigortası sertifikanızı isteyin.
Tur ücreti ve ödeme seçenekleri ile ilgili sormanız gereken sorular:
Erken rezervasyon indirimleri var mı? Taksit olanakları nelerdir?
Sezona göre aynı turda fiyat farkı oluyor mu?
Seyahat öncesi rehber eşliğinde tanışma ve tur hakkında bilgi verilecek toplantı yapılıyor mu?
Bahşiş ve hamaliyelerin tur ücretine dahil olup olmadığı belirtilmiş mi?
Gezi ücretine dahil olan ve olmayan tüm hizmetler için toplam ne kadar tutar ödeyeceksiniz?
Erken rezervasyon indirimleri var mı? Taksit olanakları nelerdir? (Hangi banka kartlarıyla ödeme yapabileceğinizi ve hangisinin o dönemde size avantaj sağladığını öğrenin.)
Kayıt yaptırdığınız tur için en son ne zaman ücret kesintisi yapılmadan iptal edebileceğiniz belirtilmiş mi?
Tek oda vs. gibi konaklama farkı belirtilmiş mi?
Kaç kişi kayıt yaptırdığında turun gerçekleşebileceğini, yeterli çoğunluk sağlanamazsa turun iptalini en geç ne zaman olduğu belirtilmiş mi?
Turda iptal, erteleme, vize reddi gibi şartları ödeme yapmadan önce sorup öğrenin.
Yaptığınız ödemelerin makbuzlarını, imzalı “Tur Kayıt Formu”nu acentenizden isteyin.
TÜRSAB sigorta şartlarını okuyun ve eğer ek teminat istiyorsanız bunu acenteden talep edin.
Avrupa turu satın alırken ayrıca dikkat etmeniz gereken ilk şey, seyahat sigortanızın içeriğini dikkatle okuyup anlamış olmanız. Hangi risklere karşı sigortalı olduğunuzu öğrenin ve mutlaka poliçenizi alın. Diğer yandan önemli günlere denk gelen (Yılbaşı, sömestr, bayram vs.) seyahat paketlerinde, aynı isimle ilan edilen iki tur arasında konaklama gün sayısı ve gezdirilecek yerler farkı olabilir. Gün gün seyahat programlarını inceleyin ve farkı olup olmadığını mutlaka sorun.
Avrupa turu satın alırken sormanız gereken sorular:
Kur hesabı nasıl yapılıyor?
Vize ücreti yazılmış mı?
Tur boyunca ne kadar para harcayabileceğinize dair ortalama bilgi verilmiş mi?
Harcamalarınızı Euro harici para birimi kullanan ülkelere göre hangi para birimi ile yapacağınız belirtilmiş mi? (Sırp Dinarı, Macar Forinti, Hırvat Kunası, Bosna Markası vs.)
Para çekme ve bozdurma ile ilgili banka, change office vs. bilgileri verilmiş mi?
Hava koşulları ve buna bağlı olarak bavulunuza almanız gereken eşyalar listelenmiş mi?
Satın almayı düşündüğünüz Avrupa turunda profesyonel kokartlı rehberlik hizmeti sunuluyorsa, öncelikle bu hizmetin ekstra ücrete tabi olup olmadığını mutlaka öğrenin. Diğer yandan atanan tur rehberinin kokart sertifikası, tecrübesi, tur düzenlenen Avrupa ülke ve şehirleri ile ilgili rehberlik bilgisi ve yetkinliği, kaç kez bu bölgelerde rehberlik yaptığı çok önemli. Çünkü bir tur rehberi, sizi rezil de edebilir vezir de!
Profesyonel kokartlı rehberlik hizmeti ile ilgili sormanız gereken sorular:
Seyahat öncesi rehber eşliğinde tanışma ve tur hakkında bilgi verilecek toplantı yapılıyor mu?
Rehberinizin sizi nerede, nasıl, hangi saatte karşılayacağına dair bilgi var mı?
Rehberinizin bilgi ve deneyimleriyle ilgili bilgiler paylaşılıyor mu?
Rehberinizin iletişim numaraları size iletildi mi veya iletilecek mi?
Turda rehberlik, liderlik hizmetlerinin hangi dilde verileceği belirtilmiş mi?
Ekstra turlarda katılım zorunlu değilse rehber nasıl vakit geçireceğinize dair bilgi verecek mi?
Rehberinizle ilgili bir sorun yaşadığınızda nereye/kime başvurabilirsiniz?
Tur satın alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında sizin de üzerinize düşen bazı görevler var. Genel hizmet kalitesinin bozukluğu ile münferit bazı hataların neler olduğunu anlamak önemli. Örneğin seyahati satın alırken, turda veya aldıktan sonraki seyahat acentesi ve çalışanlarının tavrı genel hizmet kalitesini göstermekle birlikte oteldeki resepsiyon görevlisinin ters konuşması veya olası temizlememiş bir oda verilmesi münferit bir hata olabilir.
Avrupa Turu satın alırken yapmanız gereken şeyler:
Satın almayı düşündüğünüz turun, bilgileri, ilgili şirketin tur programında, web sitesinde ve gazete ilanlarında aynı belirtilmiş mi?
Satın alacağınız seyahatin sözleşmesini isteyip kayıt yaptırmadan dikkatlice okudunuz mu? Turunu satın almayı düşündüğünüz turizm şirketlerini elektronik ortamda araştırıp gerekli belgelere ve yetkinliğe sahip olduğuna kanaat getirdiniz mi?
Seyahat etmeyi düşündüğünüz acente ile daha önce tura çıkanlardan bilgi edininiz mi?
Seyahat sigortanızın içeriğini dikkatle okuyup hangi risklere karşı sigortalı olduğunuzu öğrenerek poliçenizi aldınız mı?
Fesih koşullarını öğrendiniz mi?
Tur öncesi ve paket tur sırasındaki fesih koşullarında kural olmamakla birlikte sözleşmelerde 15 güne kadar ücretin tamamının iade edileceği belirtiliyor. Ancak 7-15 gün arasındaki iptallerde tüketiciden seyahat bedelinin %35’inin kesinti yapılacağı, 7 günden daha kısa süredeki iptallerde ise bedelin iade edilmeyeceği şeklinde düzenleniyor. Acente kendisinden kaynaklanan bir sorun olduğunda ise genellikle tüketicinin yaptığı tüm ödemeleri 10 gün içinde iade edip gerekli hallerde tüketicinin zararını tazmin ediyor. Mücbir sebep olarak adlandırılan ve tarafların yükümlülüklerini yerine getirebilmelerini engelleyen doğal afet, ölüm, hastalık gibi durumlarda tarafların sorumlulukları ortadan kalkabiliyor. Vize reddi de genellikle aynı çerçevede değerlendiriliyor.
Avrupa turu satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini bildiğinizde, gerektiğinde müdahale edebilir ve gönül rahatlığı ile bir Avrupa turu satın alabilirsiniz. Dilerseniz otobüsle Avrupa turunun lider firması Avrupa Rüyası’nın birbirinden renkli rüya turlarına da göz atabilirsiniz.
Henüz yorum yok.