Harçsız öğrenci pasaportu, 25 yaşın altındaki öğrencilere yalnızca pasaport defter bedeli ödeyerek kullanabilecekleri pasaporttur. İlk zamanlar akademik faaliyetler, sempozyumlar, eğitim gezileri ve yurt dışı eğitim fuarları gibi etkinlikler için okuldan alınan bir yazıyla başvurusu yapılabilen harçsız öğrenci pasaportu, artık tüm öğrencilere dilekçe gerekmeksizin verilmekte. Yapılan yeni düzenleme ile tüm 25 yaş altı öğrencilerin yararlanabilmektedir.
Harçsız öğrenci pasaportu, “umuma mahsus pasaport” yani bordo renkli pasaport aynı özelliklere sahiptir. Yalnızca 25 yaşın altındaki tüm öğrencilerin herhangi bir pasaport harç ücreti ödemeden pasaport sahibi olmasını amaçlanmaktadır. Öğrenci pasaportuna sahip olmak için yalnızca pasaport defter bedelini ödemek yeterli oluyor.
Öğrencilere mahsus bu pasaportun ülkemizde bordo pasaport taşıyanlardan herhangi bir farkı yok. Türkiye’den vize isteyen ülkelere gitmek istediğiniz zaman “bordo pasaport” sahipleri gibi öğrencilerinde vize alması gerekmektedir.
* 18 yaş ve üstündeyseniz size 25 yaşına dek kullanabileceğiniz sürede harçsız öğrenci pasaportu veriyorlar. Yani 20 yaşında öğrenci olarak pasaporta başvurursanız 5 yıl sonunda -doğduğunuz güne ve aya göre- pasaportunuzun kullanım süresi sona eriyor.
Öğrencilerin harç ödemeden pasaport sahibi olması için:
“492 sayılı Harçlar Kanununun “Harçtan Müstesna İşlemler” başlıklı 85 inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen (h) bendi ile “Tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olanlara verilecek pasaportlar” hükmü getirilmiştir.“
Bu çevresinde 25 yaşına kadar öğrenciler bu hizmetten yararlanabilmektedir.
25 yaşın altında, aktif olarak eğitim kurumlarında öğrenci olanlar, sadece defter bedeli ödeyerek (2019 için 133,5 Türk Lirası) harçsız öğrenci pasaportu alabilirler. Tatil için ya da eğitim için olduğu fark etmeksizin 25 yaş altında olmanız ve öğrenci belgesine sahip olmanız öğrenci pasaportu için başvuru yeterli olmaktadır.
Zorunlu olarak okulunuzdan bir eğitime, seminere ya da yarışmaya gideceğinize dair bir dilekçe, belge almanıza gerek yok. Aynı zamanda “harçsız pasaport talep formuna” da artık ihtiyacınız yok.
Eğer 18 yaşın altında ve öğrenci ise; öğrenci belgesi, gerekli belgeler ve 2 ebeveyn ile birlikte il veya ilçe nüfus müdürlüğüne başvuruya gitmesi gerekiyor. 18 yaşın altındakilere hızlı görsel değişimlerden dolayı 5 yıllık pasaport veriliyor. Tabii ki defter bedelinin de ödenmesi gerekiyor.
18 yaşından büyük öğrenci ise; 25 yaşına kadar öğrenci pasaportu alma hakkı bulunuyor. 23 yaşında ise 2 senelik, 20 yaşındaysa 5 senelik pasaport alabiliyor. 25 yaşına 6 aydan az kalmış öğrenciler harçsız pasaporttan yararlanamıyor. Çünkü pasaportlar en az 6 aylık çıkıyor.
Açıköğretim öğrencisi ise; bu hizmetten yararlanabiliyor. 25 yaşından küçük olma ve e-devlet’ten ya da üniversitelerinin öğrenci işlerinden öğrenci belgesini alabilmesi gerekiyor. Bu şekilde harç ödemeden öğrenci pasaportu için başvuru yapılabiliyor.
25 yaş üzeri öğrenciler; eğer 25 yaşından büyükseniz ve üniversitelerin lisans ya da yüksek lisans gibi bölümlerinde iseniz yine harçsız öğrenci pasaportu almanız mümkün. Fakat normal şartlarda sadece 1 yıllık alabiliyorsunuz.
Anaokulu öğrencisi ise; çocuğun gittiği okul/kreş e-okul sistemine kayıtlı ise buradan alınacak belge ile harçsız pasaport çıkartılabiliyor. Fakat çocuk kreşe gitmiyor ve ilkokul yaşından küçükse (herhangi bir öğrencilik durumu yoksa) ona pasaport çıkarmak için harç yatırılması gerekiyor.
Yurtdışında öğrenci ise; yurtdışında başvuru yapacaksanız geçerli öğrenci belgenizle T.C. Büyükelçiliği ya da Başkonsolosluğuna başvuru yapabilirsiniz. Yine yurt içinde başvuru yapacaksanız yurtdışından aldığınız onaylı öğrenci belgesinin orijinali ve belgenin yeminli tercüman tarafından yapılmış Türkçe tercümesini de belge dosyanıza ekleyerek başvuru yapabiliyorlar.
Harçsız öğrenci pasaportu başvurusunda istenen evraklar öğrenci belgesi dışında bordo pasaport işlemleri ile bire bir aynı.
1. Nüfus Cüzdanı
Nüfus cüzdanı kartının aslı harçsız öğrenci pasaportu başvurularında yanınızda olmalı. 15 yaşından büyük kişilerin nüfus cüzdanında fotoğraf olması şart. Bu şartları taşımayan belgeye sahip olan kişilerin nüfus cüzdanını pasaport başvurusundan önce yenilemesi gerekiyor.
2. Biyometrik fotoğraf (2 adet)
Tüm pasaport başvuru işlemlerinde olduğu gibi harçsız öğrenci pasaportu başvurularında da 2 adet biyometrik fotoğraf verilmesi gerekiyor. Fotoğrafçılara pasaport başvurusu için biyometrik fotoğraf çekilmek istiyorum dediğiniz an yardımcı oluyorlar.
3. Eski Pasaport (varsa)
Daha önceden kullandığınız pasaport varsa, son kullanılan pasaportun yeni pasaport başvurusu sırasında yanınızda getirilmesi ve bu pasaportun iptal edilmesi gerekiyor. İptal edilen eski pasaport size iade ediliyor.
4. Pasaport Defter Bedeli Dekontu
Harçsız öğrenci pasaportu başvurusu öncesi defter bedelini, Maliye Bakanlığı veznelerine, İnternet Vergi Dairesi’ne ya da anlaşmalı banka ya da PTT şubelerine yatırması ve yatırdığına dair dekontu başvuru evraklarına eklemesi gerekiyor. 2019 yılı harçsız öğrenci pasaportu başvurusu defter bedeli 133.50 Türk Lirası.
Akbanki Aktifbank, Albaraka, Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank, Denizbank, BurganBank, FibaBanka, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odeabank, Şekerbank, T.C. Ziraat Bankası, ICBC Turkey Bank A.Ş., TurkishBank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Katılım Bankası
5. Öğrenci belgesi
Harçsız öğrenci pasaportu başvurusunda istenen belgelerden biri de öğrenci belgesi. Türkiye’de ya da yurtdışında eğitim gören öğrenciler bağlı oldukları okul müdürlükleri ya da üniversite öğrenci işleri bürosundan ıslak imzalı öğrenci belgesi alması gerekiyor. Yine aynı zamanda e-devlet üzerinden alınan barkodlu öğrenci belgeleri geçerli oluyor. Öğrenci belgesinin son 60 gün içerisinde alınmış, güncel olması şart.
Harçsız öğrenci pasaportu başvurusu için istenilen evrakları topladıktan sonra Türkiye’nin dört bir yanında istediğiniz il ya da ilçe nüfus müdürlüğünden randevu alarak başvurunuzu sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Nüfus müdürlüğü pasaport randevu sisteminin web sitesi https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine girerek TC kimlik no ve sizden istenen bilgileri girdikten sonra il-ilçe nüfus müdürlüğü, randevu tarihi ve saatini seçebilirsiniz. Başvuru sırasında sorulan pasaport türü sorusuna umuma mahsus-bordo pasaport olarak cevap vermek gerekiyor.
Pasaport başvurusu yaptığınız gün randevu saatinden en az 15 dakika önce randevu aldığınız il ya da ilçe nüfus müdürlüğüne hazırladığınız evraklarla birlikte gidin. Sıranız geldiğinde hazırladığınız belgeleri teslim edip, parmak izinizi verin. Pasaportunuzun gönderilmesi istediğiniz adresi ve pasaportunuzu sizin dışınızda teslim alabilecek kişinin ismini de verdikten sonra tüm işlem bitiyor. Pasaport basımı ve adrese ulaşımı çok yoğunluk ve aksilik yaşanmadığı sürece 3-5 iş gününde tamamlanıyor.
Henüz yorum yok.